Lia's hippe kinderkamer met beperkt budget

Een eigen plekje dat warmte en liefde uitstraalde voor Lia, dat wou ik. Een echte meisjeskamer dat uitnodigde tot plezier en toch ook rust kon bieden. Met een grote dosis creativiteit maakte ik op een budgetvriendelijke manier een prinsessenparadijs voor m'n grootste schat. Missie geslaagd volgens fiere dochterlief: de vele speel- en logeerpartijtjes liegen er niet om!

Lia's room 1

Toen dochterlief en ikzelf terug naar Gent verhuisden, was dit een grote en emotionele stap: een immense verandering na de breuk tussen haar vader en moeder. Uiteraard werkte dit ook op het gemoed van ons kindje. Het was meteen écht een prioriteit om voor mijn grootste schat een tof eigen plekje te voorzien, waar zij zich onmiddellijk ‘thuis’ zou voelen. Een kamertje om trots op te zijn, wat uitnodigt tot spelen maar waar tegelijkertijd ook rust te vinden is. Haar eigen nestje, dat ‘liefde’ uitstraalde en haar geliefd zou doen voelen.

Als alleenstaande mama ontbraken echter de financiële middelen om alles gloednieuw te gaan kopen, maar gelukkig bracht een flinke dosis creativiteit de oplossing!

Lia's room 2 - moodboard

1. Kies enkele (emotioneel waardevolle) items uit waarop je het kleurenpalet baseert
Op de afbeelding hierboven zie je wat bij mij de eerste items waren waar ik de rest van de inspiratie haalde qua kleur.
Hoe je begint aan een kinderkamer? Wel, je kiest eerst en vooral de kleuren uit zodat alles een beetje een samenhangend geheel kan vormen. Persoonlijk vind ik het eenvoudigste om eens te bekijken wat je al hebt liggen. Je hebt vast enkele leuke kadertjes, een teddybeer of speelgoed met emotionele waarde wat kan dienen. Kijk welke kleuren terugkomen en van daaruit 'puzzel' je de rest bij elkaar.

Bijvoorbeeld: het eerste wat ik ooit kocht voor Lia-lief tijdens mijn zwangerschap waren de regenlaarsjes, de teddybeer met het blauwe pakje was mijn trouwe vriend tijdens mijn kindertijd.
Enkele rollen behangpapier van PIP-studio had ik toevallig nog liggen van vroeger. Een verkeerde bestelling die ooit te laat was geretourneerd kwam nu goed van pas, want het paste precies bij de voorwerpen met emotionele waarde die ik graag in haar kamertje zou ‘tentoonstellen’. Het werd dus snel duidelijk dat het kleurenpalet in Lia's kamer roze, rood, poederblauw en crème/wit zou zijn.

Lia's room 3 - kasten

2. Zoek naar de prioritaire (meubel)stukken via alternatieve kanalen zoals prijs-vergelijkingssites, tweedehandssites of zelfs in de (koopjes)krant.
Gooi het idee dat alles gloednieuw moet zijn overboord! Schrap ook de opvatting dat Ikea de enige betaalbare manier zou zijn om aan meubelen te geraken: het enige wat ik bij Ikea haalde waren haar bed en matras. Wat kortstondig speurwerk op koopjes- en tweedehandssites zorgde ervoor dat ik het leeuwendeel van haar meubelen tegen een spotprijs kon aanschaffen. De gaderobekasten, commode en spiegel vond ik bijvoorbeeld in de koopjeskrant (amper 70EUR in totaal!).
Nog meer voorbeelden nodig? Haar lampenkap, bijhorende lakens en donsdeken scoorde ik via de vergelijkingssite www.beslist.be. Bij Action kocht ik haar nachttafel, bij een immense outlet-verkoop van 3suisses vond ik haar rode boekenrek.

TIP: verzamel al je online vondsten op een (privaat) bord op www.pinterest.com – zo geraak je niets kwijt en kan je al eens nazien of het al dan niet bij elkaar past.

3. Facebook kan helpen! Sluit je aan bij Freecycle (=geef) en/of tweedehandsgroepen.
Op Facebook kun je 'geef-groepen' volgen, maar ook de voor jou interessante 'verkoop-groepen'. Ik koos er voor om alle meldingen te krijgen van mijn twee favoriete groepen, zodat ik er als de kippen bij kon zijn indien er een item was wat kon dienen. Snel zijn is meestal de boodschap bij dergelijke Facebook-groepen. Haar schoolbankje (zie onderstaande foto links) vond ik via de Facebook-groep ‘The Vintage Market’. Voor een prijsje van amper 12EUR werd het dochterlief haar favoriete crea-plekje!

Lia's room 4 - vintage market

4. Wees creatief met (spuit)verf!
Een likje verf doet wonderen en laat alles bij elkaar passen! Uiteraard waren de tweedehands meubelen die ik vond niet in de juiste kleur of de beste staat. De commode had oorspronkelijk gouden knoppen (die ik verving door retroblauwe exemplaren) en immens veel nicotinevlekken, de kleerkasten waren saai bruin. Een crèmekleurige lakverf van bij Action (jawel!) gaven de meubels een nieuw leven.

5. Ecocheques
Vele werkgevers geven naast maaltijdcheques, ook ecocheques. Bij velen onder ons blijven die een eeuwigheid op de kast liggen tot ze vervallen… zonde!

De ecocheques hebben bij mij dienst gedaan bij Zelfbouwmarkt te Ninove: alles is er namelijk betaalbaar met ecocheques. De poederblauwe muurverf, het magneetbord in de vorm van een rode appel, het accessoire om dochterlief haar diadeem op te hangen… allemaal dankzij die (tot dan 'nutteloze') ecocheques!

Lia's room 5 - bed

Het resultaat vond mijn lieve spruit alvast ge-wel-dig! Elke bezoeker wordt voortaan direct en zonder pardon naar haar ‘mooie kamer’ meegesleurd die ze apetrots laat zien. Lia haar kamertje mocht intussen al vele speel- en logeerpartijtjes meemaken met gillende/giechelende kleuters en dat was dan ook exact de bedoeling!

Hierover schreef ik voor het eerst op "Hello Sunshine" op 22 maart 2016 -'Hippe kinderkamer met beperkt budget'

Welkom!

Gedeelde smart is halve smart en gedeelde vreugde is dubbele vreugde' - Dat is wat een bijzonder persoon me zei een goed jaar geleden. Het is mij sindsdien bijgebleven... want het klopt. 'Sharing is caring' en delen werkt helend... althans voor mij toch!

  Foto door   www.femlee.com

Foto door www.femlee.com

Als ik sta te koken voor wat vrienden die later op de (zelfs doordeweekse) dag langs zullen komen, als ik met dochter Lia-lief door het appartement heen dans met de meest dramatische dansmoves... dan prijs ik mezelf écht gelukkig. Als de zon weer meer begint te schijnen, er weer meer op de straten wordt geleefd en festivalletjes (waar ik dochterlief mee naar toe kan nemen) als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten... dan geniet ik. Als ik een toffe outfit kan samenstellen voor die vriendin die maar niks vond in haar kleerkast, als ik met de buren weer eens een flinke kop koffie zit te drinken in mijn comfortabele outfit... dan ben ik zo blij met het (sociale) leven dat ik als single mom heb!

Een flinke dosis creativiteit, relativeringsvermogen, enkele uitgestoken handen met oprecht goede bedoelingen en zelf ook geen vrees kennen om de handen uit de mouwen te steken... dat zorgt er voor dat ik meestal met de glimlach door het leven ga en weet hoe de zaken aan te pakken.

Daarom startte ik deze blog, omdat ik geloof dat gedeelde verhalen inspirerend kunnen werken. Omdat ik volgens mij best belichaam dat 'moeilijk ook wel gaat', maar dat dit geen afbreuk doet van gelukkig zijn, en zelfs nog meer doet appreciëren wat je om heen hebt.

Op deze blog zal ik met jou delen hoe ik als aanwezige mama, erg bezige sociale bij en heuse creatieveling de wereld ervaar, omarm en mooier tracht te maken. Welkom dus!